070 – 3909797 info@laakhavens.nl

Realisatie hoogbouwproject Verheeskade Den Haag stap dichterbij

Woningcorporatie Arcade en MS Vastgoed hebben een intentieovereenkomst getekend voor het ontwikkelen van 420 sociale huurwoningen aan de Verheeskade 25 in Den Haag. Daarmee is de realisatie van dit omvangrijke project op de plek van het UWV-kantoor langs de Laakhaven een stap dichterbij gekomen.

Op de locatie moeten drie woontorens en aanvullende bebouwing naar ontwerp van Kollhoff Pols architecten verrijzen. Het gaat om een multifunctioneel project met 160.000 vierkante meter aan programma. Naast ongeveer 1.400 woningen gaat het om commerciële functies, kantoren en horeca, laat het architectenbureau weten.

Drie slanke woontorens
De woningen worden verdeeld over drie slanke woontorens van 95, 185 en 240 meter hoog. De torens zijn gematerialiseerd in vlak metselwerk met uitkragende buitenruimtes, die de torens een verticale en slanke geleding geven. De verglaasde balkons kunnen volledig open worden gezet en hebben in de borstweringen PV-panelen geïntegreerd.

In combinatie met slim gebruik van het oppervlaktewater van de Laakhaven en bronnen in de bodem kan zo een nagenoeg energieneutraal project worden gerealiseerd, wat bijzonder is voor hoogbouw in deze dichtheid.

Door compacte en hoge woontorens te maken, kan op plintniveau veel ruimte vrijgemaakt worden voor publieke ruimte en een groen plein dat zich aan de Verheeskade opent naar het zuiden en het water, meldt Kollhoff Pols architecten.

Het geparcelleerde blok bestaat uit afzonderlijk functionerende gebouwen, elk met eigen entree en ontsluiting. Het blok is doorwaadbaar en krijgt een publieke doorgang van de Van der Kunstraat via een passage naar de Lulofsstraat en het plein aan de Verheeskade.

Expressieve dakbeëindigingen
De stedelijke plint, waarin de commerciële functies, kantoren en horeca worden gerealiseerd, is van een licht natuursteen met grote gevelopeningen. De kronen van de woontorens zijn ontworpen als een familie van drie expressieve dakbeëindigingen die de functie van woongebouw symboliseren en het project actief laten meedoen in de Haagse skyline, zoals de architecten het verwoorden.

De realisatie van het project, waarvan het tijdspad op dit moment nog niet bekend is, maakt deel uit van de transformatie van Laakhaven-West/Petroleumhaven. Het vroegere havengebied ondergaat momenteel volgens een masterplan van KCAP een verandering naar een gemengd gebied met onder meer woningen en commerciële functies.

Voor de Verheeskade bestaan overigens nog meer woningbouwplannen, waaronder twee woontorens naar ontwerp van Vakwerk Architecten en drie woongebouwen plus een 120 meter hoge woontoren, ontworpen door OPL Architecten.

Meer Nieuws?